245
Состојки:
– 3 лажици спелтино брашно
– 2 лажици ржано брашно
– 1/3 лажичка сода бикарбона
– 1/3 лажичка прашок за пециво
– сок од 1/2 лимон
– 1 лажица маслиново масло (можете да користите уште една)
– околу 100 мл минерална вода
– прстофат ким
– прстофат сол
– сусам за посипување
Подготовка:
Најпрво вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени.
За тоа време измешајте ги сите суви состојки освен водата и сусамот, па полека додајте ја водата. На почетокот масата ќе изгледа премногу тенка и леплива, но ќе се згусне.
На плех ставете хартија за печење и формирајте две лепчиња и посипете ги со сусам.
Се печат додека не се надујат, поруменат и станат крцкави.