Италија ја дозволи вакцината АстраЗенека за лицата над 65 години

од Nikola Popovski

Италијанското Министерство за здравство денес одобри администрација на вакцината АстраЗенека за лицтаа постари од 65 години.

Министерството изјави дека вакцината може да се даде и на таа категорија на население, а единствен исклучок би биле „екстремно чувствителните“ стари лица, со послаб имунитет или кои земаат лекови што ги ослабуваат.

Министерот за здравство Роберто Сперанца изјави дека тоа е дел од владината политика за забрзување на вакцинацијата на населението.

Како и другите европски земји, Италија се соочува со доцнења во испораката на вакцини. Досега се дадени 5,4 милиони дози, а само 1,65 милиони луѓе примиле две дози на вакцина.

Сперанца додаде дека Италија сака да вакцинира „најмалку половина“ од своето население (60 милиони луѓе) до крајот на јуни.

loading...

Слични содржини