Актуелно
Почетна / Локално / Издадена е Кензо Танге поштенска марка

Издадена е Кензо Танге поштенска марка

Поштата на Северна Македонија издаде комеморативна поштенска марка за Кензо Танге, во знак на сеќавање на неговиот придонес во реконструкцијата на Скопје.

Кензо Танге е еден од најзначајните јапонски архитекти на дваесетиот век. Тој го дизајнираше планот за реконструкција на Скопје по земјотресот во 1963 година.

Во јануари 1965 година Кензо Танге добил телеграма од ОН со прашање дали би бил заинтересиран да учествува на меѓународниот конкурс за реконструкција на Скопје, главниот град на југословенската Република Македонија. Танге прифатил и проектирал.

Кензо Танге е симбол за пријателството помеѓу Јапонија и Северна Македонија.

loading...