Изложба на слики на академскиот сликар Новица Трајковски

од desk4

Синоќа во Ликовниот салон во Велес, во организација на Народниот музеј, беше отворена изложба на слики на академскиот сликар Новица Трајковски. Изложбата ја нарекува “Спасителот” и претставува циклус на дела портрети, составени од 30 слики. Овие слики биле создадени во текот на целото негово творештво и беа изложени во техниките масло на платно и акрил на платно. Темите на делата се вртат околу магичното и мистериозното.

Новица Трајковски има повеќе од 100 слики посветени на Исус Христос, но на изложбата во Велес беа претставени само 30 од нив. Трајковски изрази задоволство од поставката и рече дека секоја слика има посебен третман и посебно место во галеријата. За авторот, изложбата е величествена и фантастична за гледачите.

Елица Николова, историчар на уметност, објасни дека сликите на Трајковски се исполнети со благородна таинственост и имаат раскошно изобилство на теолошки теми и содржини. Тие пренесуваат духовна и сакрална содржина на гледачите.

Новица Трајковски завршил на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, на одсекот за сликарство, во класата на професорите Димитар Кондовски и Родољуб Анастасов. Досега, тој има организирано повеќе од 80 самостојни изложби, вклучувајќи и неколку во Велес. Исто така, тој учествувал на многу групни изложби, ликовни колонии и проекти од државен и меѓународен карактер.

Пред изложбата во Велес, истата беше отворена во Неготино.

Слични содржини