Ја нарекуваат „жената-лилјак“ од Вухан: Дали крие нешто во врска со потеклото на Ковид-19?

од Nikola Popovski

Во ретко интервју за Њујорк Тајмс, вирусологот од Вухан, д-р Ши Женгли ги негираше тврдењата дека вирусот КОВИД-19 избегал од Институтот за вирусологија во Вухан.

„Мојата лабораторија никогаш не спровела или соработувала за да изврши експерименти за зголемување на функцијата што ја засилува вирулентноста на вирусот“, рече таа за „Тајмс“. Експертите од меѓународната заедница се бореа за транспарентен пристап до лабораторијата за да се утврди потеклото на коронавирусот.

„Како на земјата да можам да понудам докази за нешто што го нема?“, рече Женгли во едно интервју.

„Не знам како дојде светот до ова, постојано истурајќи нечистотија врз невин научник“, рекла таа.

Д-р Женгли тврди дека лабораторијата го засилила вирусот и ги чувала информациите за неговото ширење под маската на „шпекулации вкоренети во крајна недоверба“.

„Сигурна сум дека не направив ништо лошо“, рекла таа за „Тајмс“. „Значи, нема од што да се плашам“.

Фото: Profimedia

Слични содржини