Јанша: ЕУ беше во криза со години, сега треба да одговориме на многу предизвици

од Vladimir Zorba

Опоравувањето на ЕУ по пандемијата на коронавирус ќе биде главна тема на претседателството на Словенија со Советот на Европската унија, а во 2022 година, за прв пат од 2008 година, Европската унија може да добие можност повторно да се фокусира на своите идни и стратешки предизвици, рече Словенечкиот премиер Јанез Јанша.

Говорејќи за програмата на претседателството во словенечкиот парламент, Јанша рече дека Европската унија денес е поразлична од онаа што ја запознал во првата половина на 2008 година, кога како тогашен премиер ја водеше Словенија во прва улога на ротирачки претседател, затоа што следеа години на криза – од конфликти во источно-европското соседство, финансиската криза и миграцискиот бран до Брегзит, а потоа и пандемијата.

„Се покажа дека Европската унија е слабо подготвена за овие кризи и дека заедничките механизми за одговор на стратешките и безбедносните предизвици не функционираат“, рече Јанша.

– Доколку ја надмине пандемиската криза и ја заврши дебатата за иднината на вистински начин, Унијата би можела да има можност да се подготви за идните стратешки и безбедносни предизвици следната година и да се врати во улогата на глобален актер, рече Јанша во својот говор.

За таква улога, според Јанша, на ЕУ и треба „комбинација на мека и тврда моќ, бидејќи само меката моќ не е доволна“.

За време на конференцијата за иднината на Европа наесен за време на словенечкото претседателство, Јанша сака да вклучи региони и влијателни европски тинк-тенк организации, а според него дискусијата треба да биде сеопфатна и инклузивна и не треба да исклучува различни мислења.

Јанша рече дека на Европската унија повеќе не и треба нејзината мека моќ за да ја направи привлечна за другите, но исто така и треба цврста моќ, како и механизми за да одговори на стратешките и безбедносните предизвици.

Како одговор на стратешките предизвици, тој гледа постепено вклучување на Западен Балкан, така што стратешките ривали како Русија и Кина не ја освојуваат областа и повика на продолжување на дијалогот со источноевропскиот сосед, Молдавија, Грузија и Украина и нивната перспектива во Унијата.

Јанша утре во Европскиот парламент ќе зборува за приоритетите на словенечкото претседателство со Советот на Европската унија и ќе одговори на прашањата на пратениците од различни политички групи.

Слични содржини