Јапонската влада ќе плати 295.000 фунти доколку член на семејство умре од вакцината против Ковид-19

од Stefanija Kuzmanovska

Јапонските власти ќе му исплатат на семејство паушална сума од 44,2 милиони јени, ако некој од нив умре по приемот на вакцина против Ковид-19.

Бројката, што е еквивалентно на околу 295.350 фунти, е најголем еднократен надоместок која јапонската влада може да ја плати во случај на негативна реакција на убод со коронавирусот.

Семејствата исто така можат да добијат годишна исплата од 5.056.800 јени (33.700 фунти) ако некој страда од долготрајна попреченост што бара нега како резултат на убодот, додека трошоците за погреб во случај на каква било смрт исто така ќе бидат покриени до 209.000 јени .

Бројките ги потврди јапонскиот министер за здравство, труд и социјална помош, Норихиса Тамура, кој ја образложи политиката на компензација на Одборот за буџет на Претставничкиот дом.

Слични содржини