Каде и како е легализирана употребата на канабис низ светот?

од Nikola Popovski

Легализацијата на канабисот за лична рекреативна употреба, како што ќе биде од понеделник во Германија, останува исклучок во светот. Во Европската унија, Малта беше првата земја што тргна на тој пат, а потоа Луксембург и сега Германија. На другите места низ светот, Уругвај и Канада се ретки примери на земји кои ја легализирале марихуаната.

Легализацијата на ова психотропно растение за медицинска употреба е пораспространета, а моментално се користи во околу 50 земји.

Малта беше првата европска земја која го легализираше одгледувањето и консумирањето марихуана во приватната сфера.

Законот усвоен во декември 2021 година дозволува поседување на седум грама канабис и одгледување на четири билки. Конзумирањето на јавно место или пред малолетници останува забрането.

Во Луксембург, од јули 2023 година, законот дозволува одгледување канабис со ограничување од четири растенија по домаќинство. Дозволена е лична употреба.

Во Германија од 1 април на лицата постари од 18 години ќе им биде дозволено да купуваат канабис, до максимум 25 грама дневно, преку непрофитни здруженија. Ќе може да се одгледуваат и до три растенија за лична употреба.

Спротивно на популарното верување, продажбата и потрошувачката на хашиш и марихуана не е легална во Холандија, но се толерира особено во специјалните кафулиња (coffee shops)

Експериментот започна на крајот на 2023 година во два холандски града со цел да се воспостави правна рамка за одгледување и снабдување со канабис за кафулиња, кои досега се снабдуваа тајно.

Во Шпанија, производството за лична потрошувачка се толерира на приватни места, но трговијата и јавната потрошувачка се забранети.

Португалија ги декриминализираше канабисот и тешките дроги во 2001 година. Употребата повеќе не е нелегална, ниту поседувањето за лична употреба. Но сообраќајот и трговијата остануваат забранети.

Грузија ја декриминализираше потрошувачката на канабис во 2018 година, со одлука на Уставниот суд, но без укинување на забраната за продажба и одгледување канабис.

Во декември 2013 година, Уругвај беше првата земја во светот што го легализираше производството, дистрибуцијата и потрошувачката на канабис. Во таа земја е можно домашно одгледување за лична потрошувачка и купување во аптека.

Во Мексико, Врховниот суд ја декриминализираше рекреативната употреба на марихуана во јуни 2021 година.

Канабисот сè уште е нелегален во Јамајка, но од 2015 година, поседувањето и одгледувањето во мали количини се декриминализирани.

Во октомври 2018 година, Канада стана првата земја од Г7 што го легализираше канабис за рекреативна употреба. Канадското законодавство го ограничува личното посетување на 30 грама и четири растенија по домаќинство. Останува на канадските провинции да организираат продажба во овластени продавници, јавни или приватни.

Во САД, употребата, продажбата и поседувањето на канабис сè уште е забранета со федералниот закон. Но, многу држави воведоа исклучоци за медицинска и рекреативна употреба. Денес, личната рекреативна потрошувачка е дозволена во околу 20 американски држави.

Во 2018 година, Уставниот суд на Јужна Африка го прогласи законот за забрана на приватната потрошувачка на канабис за неуставен и го повика парламентот да подготви закон за да ја одрази одлуката.

Тајланд е исклучок во Азија.

Во јуни 2022 година, земјата го отстрани канабисот од списокот на наркотици и го декриминализираше неговото одгледување, консумирање и продажба. Но, оттогаш, сегашната влада се обидува да го смени курсот, со најавата во февруари 2024 година за легислатива што повторно ќе ја направи рекреативната употреба на марихуана нелегална.

Слични содржини