Како алкохолот влијае на развојот на ракот – колку повеќе чаши, толку е поголем ризикот

од Илинка Илиоска
48 прегледи

Веројатно веќе знаете дека пушењето и прекумерното изложување на сонце може да предизвикаат рак. Но, можеби не сте свесни дека консумирањето вино, пиво или коктели исто така го зголемува ризикот од рак

Истражувањата покажуваат дека алкохолот предизвикува хемиски и физички промени во телото кои ја зголемуваат веројатноста за развој на рак. Алкохолот е директно одговорен за околу 5% од новите случаи на рак и смртните случаи поврзани со рак ширум светот.

Алкохол и видови на рак

Општо земено, колку повеќе пиете, толку е поголем ризикот од рак. Луѓето кои редовно консумираат два до три пијалаци дневно имаат најголеми шанси да заболат од рак и да умрат од него. Но, дури и оние кои пијат лесно (до три пијалоци неделно) имаат поголем ризик од целосна апстиненција.

Алкохолот го зголемува ризикот од рак на најмалку седум делови од телото.

Црн дроб: Главната функција на црниот дроб е да ја филтрира крвта и токсините, а алкохолот е особено штетен за клетките на црниот дроб. Прекумерното консумирање алкохол може да предизвика воспаление и лузни на црниот дроб, двојно зголемувајќи го ризикот од рак на црниот дроб во споредба со оние што не пијат.
Уста и грло: Ризикот од рак во овие области е пет пати поголем кај луѓето кои пијат многу алкохол. Алкохолот ги оштетува клетките во овие ткива, а ризикот дополнително се зголемува кај пушачите бидејќи алкохолот им овозможува на штетните хемикалии од тутунот полесно да навлезат во клетките.

Езофагус: Ризикот од рак на хранопроводникот, особено од сквамозен карцином, се зголемува пропорционално на бројот на конзумирани пијалоци. Овој тип на рак е многу агресивен и често фатален.

Дебело црево и ректум: Мажите кои пијат многу алкохол имаат поголем ризик од рак на дебелото црево и ректумот во споредба со жените кои пијат слични количини. Севкупно, обилните алкохоличари од двата пола имаат 44% поголем ризик во споредба со апстинентите.

Гради: Кај жените, ризикот од рак на дојка се зголемува со количината на алкохол што ја пијат секоја недела.

Зошто алкохолот е штетен?

Алкохолот лесно навлегува во клетките и може да предизвика оштетување на ДНК и да предизвика различни промени во телото.

Токсични хемикалии: при разградувањето на етанолот во телото, се формира соединение за кое се верува дека предизвикува рак.

Мутација на ДНК: Алкохолот може да ги иритира и разгори органите и ткивата. Телото се обидува да ја поправи штетата, но тоа може да предизвика грешки во ДНК, што им овозможува на клетките на ракот да растат.

Хормони: Алкохолот го зголемува нивото на естроген кај жените, што може да го поттикне растот на ракот.

Хранливи материи: Алкохолот ја намалува способноста на телото да ги апсорбира клучните витамини и хранливи материи, вклучително и фолатите, витамин Б кој игра важна улога во намалувањето на ризикот од рак.

Зголемување на телесната тежина: Алкохолот е богат со калории, а прекумерната тежина или дебелината е поврзана со многу видови на рак, според webmd.

Слични содржини