Готвење брокула е прилично едноставна кулинарна задача.
Меѓутоа, за брокулата да ја задржи нејзината прекрасна зелена боја и вредните хранливи материи, мора да се почитуваат неколку правила. Зеленчукот е вреден извор на витамини и минерали, но погрешното готвење може да го отстрани зеленчукот од многу хранливи материи. Погледнете како да зготвите брокула и да задржите што е можно повеќе витамини и други хранливи материи, како и нејзината интензивна зелена боја.
Како да готвите брокула?
Ако веќе купивте убава, зелена и свежа брокула, за почеток на главицата отсечете ги цветовите – идеално е ако се со иста големина. Запомнете дека стеблата на брокулата исто така се јадат! Исечените цветови на брокулата треба да се стават на неколку минути во сад со вода, во која ќе додадете една лажица оцет. Потоа измијте ја брокулата под проточна вода. Благодарение на тоа, темелно ќе го исчистите зеленчукот. Следниот чекор е готвење во поголема количина на вода во тенџере. Додадете мала лажичка сол и малку шеќер на околу 2,5 литри вода. Кога водата ќе почне да врие, внесете ги веќе измиените делови од брокула. Од точката на вриење на водата, пуштете да врие 5 до 7 минути. Варениот зеленчук процедете го или извадете го со посебна лажица и веднаш ставете го во чинија со ладна вода. По неколку минути, повторно извадете го и исцедете го. Благодарение на овие активности, брокулата ќе изгледа подеднакво вкусно како и пред готвењето.