Како изгледаше огласот за првото работно место во Amazon?

од Vladimir Zorba

Џеф Безос го објави првиот оглас за вработување во Amazon во август 1994 година и тој е целосно во согласност со начинот на кој Безос и денес ја води својата технолошка империја.

Името на компанијата во тоа време беше Cadabra, скратена верзија на волшебниот израз Абракадабра. Откако адвокатот на Безос му рекол дека Cadabra звучи како леш преку телефон, Безос го сменил.

Во огласот на Безос се наведува дека тој бара исклучително талентирани програмери кои ќе помогнат во отворање на онлајн продавница. И со истите високи стандарди што ги бара Безос денес, тој напиша дека кандидатите треба да можат да градат големи сложени системи.

Во своето прво писмо до акционерите во 1997 година, Безос го опиша своето претпазливо вработување како најважниот елемент за успехот на компанијата.

“Високите стандарди во нашиот пристап кон вработувањето беа и ќе бидат најважниот елемент за успехот на Amazon“, рече Безос.

loading...

Слични содржини