Калинката се смета за суперхрана и се користи како природен лек за лекување на разни болести за многу години. Некои го нарекуваат плод на младоста, бидејќи содржи корисни супстанции кои го продолжуваат животот. Најважните од овие се антиоксиданти, кои се моќен имуностимулатор.
Во 100 грама калинка има 82 калории, само 1,2 г масти, 3 мг натриум, 236 мг калиум. Во плодот нема холестерол, а шеќер во него е релативно малку.
На крајот на летната сезона можеме да го засилиме организмот преку консумирање на зрна од калинка или свежо исцеден сок. Во него има до 20% шеќери, околу 10% корисни органски киселини како лимонската, а исто така ги има минералите фосфор, манган, силициум, магнезиум, калциум, бакар, хром и други. Калинката е полна и со витамините А, Е, C, Б1, Б2, Б6, Б12, фолна киселина, кои го прават сокот погоден при замор, настинки и грип.
Железото во младешкиот фетус помага во производството на крвни клетки и го контролира крварењето. Затоа е погодна за луѓе кои страдаат од анемија. Свежо исцеден сок од калинкасе користи како антиинфламаторно средство и средство за намалување на крвниот притисок. Исто така, витамини и минерали во него го нормализираат згрутчувањето на крвта.