Кардиолог: „Многу повеќе луѓе умираат од срце отколку од корона, симнете ја маската и дишете длабоко“

од Vladimir Zorba

Српскиот кардиолог д-р Вишеслав Хаџи-Тановиќ вели дека вирусите главно ги напаѓаат белите дробови и индиректно го оштетуваат срцето. Тоа укажува на важни превентивни мерки со цел да се заштитиме, но една од нив е прошетка во природа без маска.

„Прошетајте и кога одите, не носете маски затоа што ви треба многу повеќе кислород. Тие треба да се носат таму каде што има затворен простор и има повеќе луѓе. Носењето на отворено е професионална грешка. Сите наши истражувања покажаа дека го намалува снабдувањето со кислород до мозокот. особено кај децата, тие деца заостануваат во интелектуалниот развој и почесто се разболуваат“, вели д-р Хаџи-Тановиќ за „ТВ Прва“.

Покрај постојаното движење, тој исто така препорачува да дишете длабоко надвор, бидејќи на тој начин ја намалувате можноста вирусот да нападне.

„Излегувањето во природа и дишењето чист воздух им овозможува на белите дробови да се снабдат со доволно кислород, што ќе им овозможи да ги надминете сите проблеми што ги носи вирусот со себе, бидејќи она што го прави вирусот, ги блокира белите дробови. Кога вирусот ги блокира белите дробови со две третини, тогаш ние имаме проблем ако срцето е слабо. Ако срцето е ослабено и имаме блокада на крвните садови на белите дробови, тогаш срцето мора да работи понапорно. Ако не може да издржи затоа што претходно ослабело, тогаш доаѓа до срцев удар и смрт. Тестовите за вируси не се сигурни, тие само велат дека тоа е вирус, можеби е обична настинка, но тоа не ја менува нашата стратегија за спасување на пациентот и да му дозволиме да го надмине“.

„Батут“, додава кардиологот, излезе со податок дека досега 200 луѓе умирале од срце секој ден, што значи 53.000 годишно.

„Ова покажува дека многу повеќе луѓе умираат од срце отколку од короната“, истакна тој.

Слични содржини