
Лимонот е доволно застапено растение кај нас за да обезбеди мирис на цитруси и изненадувачка состојка за овие ќофтиња
Потребни производи за 4 порции
500 гр. телешко мелено месо
2 јајца
40 гр. свежа лебни трошки
2 л. Павлака
50 гр. рендано сирење тип пармезан или кашкавал
1 л свеж кромид, ситно сецкан, по желба
1 врска магдонос, ситно сецкан
сол и бибер по вкус млади листови од лимон
50 мл. маслиново масло
Начин на подготовка
1.Ќовтињата прво се мачкат со павлака и во лените трошки. Потоа меленото месо се меша добро со жолчкка мешавина, магданосот, сирењето, сол и свежо мелен бибер по вкус.
Се меси барем 10 мин за да станат ќофтињата сочни и да не се стегаат при печењето. Може да се користи и зачин за месење.
2. оформените тркалезни ќофтиња намачкани со маслиново масло и се замотани во лимонски листови. Листовите исто се намачкани со маслиново масло.
3. Кофтињата се печат во загреан скара или на загреан скара-тава по 3-4 мин. Од секоја страна. Ако се исцрвената брзо однадвор, а однатре останат поостри, може да се дозапечат во рерната уште 5 – 10 мин. На 200º С, јадат се топли со парчиња лимон.