Кинеската економија со раст од само 4,9%

од Vladimir Zorba

Кинеската економија порасна за 4,9% во третиот квартал од претходната година, нагло забавувајќи се од 7,9% во претходниот квартал, бидејќи недостатокот на електрична енергија и проблемите со синџирот на снабдување го зголемија влијанието на Пекинг да ги преземе секторите за недвижности и технологија.

Иако многу економисти очекуваа растот на Кина во текот на годината да забави во втората половина на 2021 година, делумно врз основа на статистичките споредби од минатата година, размерот на забавување во третиот квартал е поостар отколку што се очекуваше. Економистите анкетирани од „Волстрит Журнал“ очекуваа забавување до под 5,1%.

Побавниот раст на бруто домашниот производ од очекуваниот одразува голем број фактори, вклучувајќи ја и одлуката на политичарите да ги намалат стимулациите донесени веднаш по минатогодишната пандемија; репресија против технолошките компании, приватното образование и секторите за недвижности; енергетските тешкотии предизвикани делумно од зголемувањето на цените на јагленот и поагресивните енергетски цели; и прекини во синџирот на снабдување предизвикани од појава на „Ковид-19“, недостаток на чипови и затворање на некои пристаништа.

И покрај забавувањето во третиот квартал, економистите генерално се уверени дека кинеската економија ќе може да ја исполни целта за годишен раст на БДП од 6% или повеќе, што беше определено во март.

Слични содржини