Кинеската економија во првиот квартал подобра од очекуваното

од Vladimir Zorba

Кинескиот БДП порасна за 5,3 отсто во првиот квартал од претходната година, повеќе од очекуваното додека Пекинг се обидува да ја заживее својата економија предводена од производството.

Силната стапка на раст во првиот квартал, објавена во вторникот, ги надмина прогнозите на аналитичарите на Ројтерс од 4,6 отсто, како и прогнозите за раст од 5,2 отсто за целата година. Податоците за стапката на економски раст дојдоа по мешаните економски податоци во втората по големина економија во светот.

„Генерално, националната економија имаше добар почеток во првиот квартал, што постави добра основа за целата година“, соопшти Канцеларијата за национална статистика. Во соопштението се наведува и дека „надворешното опкружување станува сè посложено, сериозно и неизвесно, а основата за економска стабилност се уште не е цврста“.

Индустриското производство се зголеми за 6,1 отсто во првиот квартал во однос на истиот период лани, додека индустриските производители на цените паднаа за 2,7 отсто, како резултат на дефлаторните притисоци кои продолжуваат да го оптоваруваат преработувачкиот сектор.

Фиксните инвестиции во првиот квартал се зголемени за 4,5 отсто во однос на истиот период лани, поддржани од растот на инвестициите во преработувачката индустрија од 9,9 отсто, што го компензира падот на инвестициите во недвижности за 9,5 отсто. Продажбата на мало се зголеми за 4,7 отсто во текот на првиот квартал, што е намалување од 5,5 отсто во јануари и февруари.

Пекинг постави цел од пет проценти раст на БДП оваа година, исто како и минатата година, што е најниско во последните неколку децении. Сепак, инфлацијата падна под прогнозите во март, што укажува на постоење на дефлациски притисоци и покрај напорите на креаторите на политиката да ја стимулираат домашната побарувачка и да ја олеснат кризата во секторот на недвижности.

Слични содржини