Кнесетот усвои НОВ ЗАКОН: Затворска казна за гледање про-Хамас содржина

од Stefanija Kuzmanovska

Израелскиот парламент Кнесет доцна во средата го усвои амандманот со кој се криминализира гледањето на про-Хамас содржина.

Пратениците гласаа за измена на законот за антитероризам со цел, меѓу другото, гледањето и користењето на „терористичка содржина“ да стане кривично дело.

Овој закон им забранува на граѓаните „систематска и континуирана употреба на публикации на терористичката организација под околности што укажуваат на идентификација со терористичката организација“.

Амандманот ги означува палестинското движење Хамас и групата ДАЕШ/ИСИС како „терористички“ организации на кои се однесува кривичното дело.

Максималната казна за наведеното кривично дело е една година затвор.

Законот беше усвоен како привремена мерка на две години, но Кнесетот може да го продолжи на крајот на тој период.

Амандманот доаѓа откако Израел започна воздушни и копнени напади врз Појасот Газа по нападот на Хамас на 7 октомври.

Слични содржини