Кој би можел да стои зад нападите на Белгород – и дали тие се корисни за Украина?

од desk4

Гувернерот Вјачеслав Гладков тврди дека белгородскиот град Граиворон, на околу 7,24 километри од украинската граница, бил напаѓан неколку часа, при што биле оштетени куќи, гасовод и далновод.

Пензионираниот воздухопловен маршал Ед Стрингер објасни дека постојат две групи – Либерти на руската легија и Рускиот волонтерски корпус – во регионот, и тие не го сакаат Владимир Путин.

Тие дојдоа преку границата од Украина и се обидоа да го заземат градот, поради што 10.000 руски жители го напуштија, но брзо се повлекоа.

„Двете страни меѓусебно се обвинуваат. Русија вели дека се спонзорирани од Украина, но Украина вели дека тие се само руски патриоти на кои им е преку глава од Путин“, изјави Стрингер.

„Мораме да кажеме дека тие не можеа да се организираат во Украина без некаква тивка поддршка од украинските власти“.

„Секако дека е корисно за Украина бидејќи покажува дека државата на Путин е кревка и дека има луѓе кои би сакале да го видат како си оди“.

Слични содржини