Која вакцина најбргу создава антитела? Д-р Гњатовиќ го има одговорот

од Берта Китинска

Дури 85% од вакцинираните со вакцината „Фајзер“ веќе развиле голема количина антитела против ковид 19 две до три недели по првата доза. Со вакцината „Спутник V“ беше неколку дена пред втората доза, додека со вакцината „Синофарм“ беше создадено најголемо количество антитела една недела или две по втората доза.

Ова го покажаа прелиминарните резултати од најновото истражување спроведено врз здравствените работници, спроведено од Институтот за примена на нуклеарната енергија (ИНЕП).

“Вакцината” Фајзер “прво произведува одговор што се мери со антитела. Ние ќе ја следиме ситуацијата за да видиме дали тогаш е достигнат тој максимум, или дали вредностите продолжуваат да се зголемуваат. Иако, можеби, засновано на вредностите, се чини дека може да се направи вакцинација и една доза, сè уште има препораки секој да добие две дози “, вели д-р Марија Гњатовиќ, стручен соработник на Институтот.

Кога станува збор за руската вакцина, антителата се создаваат неколку дена пред втората доза, а овој процес продолжува и после тоа, но повеќето луѓе со единечна доза имаат поголема количина антитела по три недели. Овие вредности се малку пониски отколку кај вакцината „Фајзер“, а кинеската вакцина има најинтензивно производство на антитела помеѓу една и две недели по втората доза. Сепак, прелиминарните истражувања покажаа дека 98 проценти од луѓето кои примиле каква било вакцина имаат развиено антитела. Разликата е само во моментот кога ќе се појават, а за вакцината „АстраЗенека“, тоа истражување сепак ќе се направи.

Добра количина на антитела, посочува д-р Гњатовиќ, не значи дека вакцинираните се заштитени од инфекција.

“Кај различни луѓе, антителата ќе се синтетизираат различно во различно време. Само затоа што можеме да ги измериме не значи дека е постигнат целосен ефект. Се постигнува две недели по втората доза, а дотогаш треба да се однесуваме како да не ја примиле вакцината., особено затоа што вакцината накратко го ослабува имунитетот “, рече д-р Гњатовиќ.

Во тестовите извршени од ИНЕП, граничната вредност за IgG антителата е 15, а сето тоа претставува заштита од развој на потешки форми на ковид 19.

loading...

Слични содржини