Колку би изнесувала вашата пензија кога би работеле пет години во Германија?

од Stefanija Kuzmanovska

Ако пет години сте земале просечна германска плата во западна Германија, тогаш со вашите придонеси сте собрале точно пет пензиски поени. За да имате право на германска пензија, мора да имате платено најмалку пет години придонеси за пензиско осигурување.

Од овие придонеси зависи висината на пензијата. Колку се поголеми приходите, толку се поголеми и придонесите кои се плаќаат за задолжително пензиско осигурување. Овие придонеси, пак, одредуваат колку пензиски поени ќе соберете.

Имено, просечната годишна бруто плата во 2023 година е 43.142 евра на запад и 41.967 евра на исток од Германија. Ако заработувате колку што заработува просечниот германски работник за една година, ќе ви биде доделен еден пензиски поен.

За секој пензиски поен имате право на т.н вредност на пензијата. Ова во моментов е 36,02 евра на запад и 35,52 евра на исток (од јуни 2023 година).

Износот на месечната пензија по пет години работа се пресметува според следната формула: месечна бруто пензија = поени заработувачка x фактор за пензионирање x моментална вредност на пензија x фактор за тип на пензија. И факторот на заминување и типот на факторот на пензија имаат вредност 1 ако не се пензионирате предвремено и пензијата е обична старосна пензија.

Ако пет години сте земале просечна германска плата на западот од земјата, тогаш со вашите придонеси сте собрале точно пет пензиски поени. Сегашната вредност на пензијата би резултирала со месечна пензија од 180,1 евра (5 x 1 x 36,02 x 1). Ако не добиете точно еден пензиски бод за пет години работа, вашата пензија ќе се промени.

Слични содржини