Колку витамините ве заштитуваат од ковид 19?

од Берта Китинска
325 прегледи

И покрај фактот дека имунизацијата против вирусот корона во голема мера е во тек, многумина сè уште живеат во страв да не заболат од ковид-19, па затоа се обидуваат да се заштитат со витамини и додатоци додека не дојде редот за вакцината.

Колку витамини, почитувајќи ги мерките препорачани од епидемиолозите за време на пандемијата, можат да заштитат од инфекција? Меѓународен тим истражувачи ја спроведоа студијата заснована на податоци од апликација лансирана од здравствената наука компанија Зое на почетокот на 2020 година, под наслов „Апликација за проучување на симптомите на ковид-19“.

На учесниците на волонтерската анкета им беше поставено широк спектар на прашања, вклучително и дали користеле додатоци како што се пробиотици, лук и капсули од рибино масло, мултивитамини, витамин Д, витамин Ц и цинк. Тие исто така беа интервјуирани дали биле тестирани за САРС-CoV-2 и кои се нивните резултати.

Во истражувањето учествувале 445.850 испитаници од Велика Британија, САД и Шведска, а истражувањето било завршено во јули 2020 година.

Во Обединетото Кралство, каде учествуваа најголемиот број испитаници, нешто помалку од половина изјавија дека земале некаков додаток во исхраната преку додатоци од почетокот на пандемијата.

Скоро шест проценти од оние кои земале додатоци имале позитивен тест за САРС-CoV-2.

Имаше 0,6 проценти повеќе од оние кои не земаа никакви додатоци на витамин, и имаа позитивен тест за вирусот корона. Тоа е разлика од близу 2.500 луѓе во однос на вкупниот број анкетирани Британци.

Редовната употреба на витамини го подобрува здравјето

– Субјектите кои редовно ја надополнувале својата диета со мултивитамини пред пандемијата имале помал ризик да бидат позитивни на САРС-CoV-2 за 13 проценти, додека поредовна употреба на витамин Д го намали ризикот за 9 проценти, пробиотици за 14 и земајќи омега -3 докажано е дека 3 масни киселини го намалуваат ризикот од заболување за 12 проценти – велат истражувачите во извештајот.

Првите резултати покажаа дека нема значителни ефекти врз намалувањето на инфекцијата со корона кај оние кои користеле само цинк, витамин Ц или лук како додатоци.

Сепак, истражувачкиот тим забележува дека оваа студија не може да се смета за извор на точни податоци, бидејќи се базира на самопријавени субјекти, па затоа е тешко да се тврди дека засега само употребата на витамини е каузално поврзана со намалување на коронавирусот позитивни

Тимот ја прилагоди студијата според возраста, полот, БМИ (индекс на телесна маса) и низа други фактори и се обиде да ја објасни врската помеѓу земањето витамини и додатоци во исхраната со општата здравствена состојба. Податоците ја поддржуваат тезата дека подолгиот внес на витамини влијае на подобро општо здравје на луѓето и подобар имунитет.

Сепак, само некои витамини и додатоци може да бидат поврзани со подобрен имунитет, а со тоа и помал ризик од развој на разни болести, вклучително и „ковида-19“.

Интересно, откако тимот ги подреди резултатите по пол, дојде до податоците дека кај мажите, внесувањето на додатоци не е значително причинско-последично поврзано со болеста.

Кај жените, резултатите беа малку поинакви во сите возрасни групи, како и според БМИ.

Според резултатите од истражувањето, земањето одредени видови додатоци имало влијание врз намалувањето на бројот на оние кои се заразиле со корона вирусот кај жените.

Резултатите исто така се разликувале од испитаниците од САД и Шведска, откривајќи дека додатоците на омега-3 кои биле корисни за американските жени не биле корисни за шведските жени.

Пробиотиците и витаминот Д се чинеше дека резултатите од студијата им помагаат на американските мажи.

Во извештајот се наведува дека досега најголемата набудувачка студија за инфекција со САРС-КоВ-2 и употребата на додатоци во исхраната спроведена на повеќе од 400 000 испитаници од три различни земји покажала поврзаност помеѓу земањето омега-3 масни киселини, пробиотици, мултивитамини и витамини. Д и намален ризик од добивање позитивен тест за инфекција со САРС-КоВ-2.

Меѓународен истражувачки тим верува дека жените кои купуваат витамини може да бидат посвесни за тоа колку здравје треба да се одржува отколку мажите. Се покажа дека почесто ги мијат рацете и носат маски.

Истражувачкиот тим заклучи дека земањето витамини, на пример, го намали ризикот од добивање на ковид-19 за помалку од еден процент кај учесниците во студијата во Велика Британија.

Сепак, сознанието дека витамините можат да помогнат како превентива во борбата против вирусот, дури и ако се однесуваат на мал процент од популацијата за која се корисни, е важно за време на пандемијата, според меѓународен тим на истражувачи.

Маската и социјалното растојание остануваат најважни во превенцијата

Тие побараа да се направи големо клиничко испитување за да се тестираат потенцијалните ефекти во поконтролирана средина.

Според нив, ако сè уште не сте ја примиле вакцината, засега единствената потврдена заштита е носење маска, одржување на хигиена и социјална дистанца.