Коронавирус: Дали може да се заразите со допир?

од Nikola Popovski

Коронавирусот претежно се пренесува преку капки кога заразеното лице кашла или кива, но освен социјалното дистанцирање, многу луѓе се претпазливи да ги допираат кваките, копчињата или паричниците.

Експертите велат дека ова е мудро, пренесува новинската агенција Хина ДПА.

„Студиите сугерираат дека коронавирусот на површините може да преживее од неколку часови до неколку денови“, вели Светската здравствена организација (СЗО).

Пренесувањето на коронавирусот со допирање на контаминирани предмети „се чини дека е можно“, се вели во соопштението од германскиот институт за проценка на ризик (BfR).

И иако генерално не е стабилен на сувите површини, првичните лабораториски тестови на новиот вирус укажуваат дека таа останува присутен до четири часа на бакарна површина, 24 часа на картонската површина и два до три дена на пластика.

Со други зборови, ако заразеното лице кашла и пренесе капки на рачката на количката во продавницата, следниот клиент може да се зарази ако ја земе рачката и потоа ја допре устата, носот или очите.

Тие објаснуваат дека дури и ако вирусот се најде на кожата, тоа не е влезна точка. Ако ги миете рацете потоа, презедовте соодветна превентивна мерка.

Мерки за заштита

Тие истакнуваат дека е важно да не се става свежо контаминирана рака на устата, носот или очите за да не се внесе респираторно или конјуктивно.

За да се заштитите од вирусот воопшто, вклучително и коронавирусот и вирусот грип, експертите советуваат темелно да ги мијат рацете со сапун и вода и да се воздржат од допирање на нивните лица надвор од домот.

BfR исто така не ја гледа потребата здравите луѓе да ги дезинфицираат површините.

Важно е да се запамети дека одржувањето добра хигиена и да се биде внимателен при допирање на потенцијално загадени предмети не се замена за најважната работа – социјално растојание од еден или два метра. Ова е најдобриот начин да се спречи ширењето на инфекцијата.

Слични содржини