Куба бара одобрување од СЗО за нејзините вакцини против коронавирус

од Nikola Popovski

Куба во четврток ќе побара одобрување од Светската здравствена организација за три вакцини против Ковид-19, државната корпорација што ги произведува и која штотуку започна да им ги дава на децата.

Роландо Перез Родригез, директор за истражување и развој на BioCubaFarma, рече дека во дискусијата што ја објавија државните медиуми во вторникот вечерта, а темата беше кампањата за вакцинација, со која тие сакаат да вакцинираат повеќе од 90 проценти од населението до ноември, пренесува Хина.

„Некои контакти веќе се остварија во Хавана и во канцеларијата во Женева. Постапката и консултациите започнуваат сега, со цел да се оцени доставената документација “, рече Перез.

Куба многу брзо ги вакцинира своите граѓани со кубанските вакцини Абдала, Соберана-2 и Соберана плус, кои се одобрени за употреба во кризна ситуација од локалните регулатори.

Повеќе од 65 проценти од Кубанците примиле барем една доза, а 37 проценти се целосно вакцинирани со три дози, покажуваат податоците на Министерството за здравство.

Куба е единствената карипска земја која развила сопствени вакцини против коронавирус.

Тој тврди дека вакцините се 90 проценти ефикасни, а првите резултати се слични со резултатите од другите големи вакцини. Според кубанските власти, вакцините значително го намалуваат ширењето на инфекцијата, тешките болести и смртта, иако овие резултати се уште не се разгледани.

Се вакцинираат и деца на возраст од две години, а вакцинацијата на помалите деца ќе започне во четврток, изјави во емисијата службеникот на Министерството за јавно здравје, Марија Елена Сото, според која Куба е прва во светот вакцинираат деца помали од шест години.

Вакцините се базирани на традиционална технологија која се користи за деца со децении, посочува производителот.

Слични содржини