Ќучук: Не е од наш национален интерес да ја блокираме С.Македонија

од Vladimir Zorba

Ставот за преговорите со Република Северна Македонија по Советот за безбедност сам по себе го потврдува она што го имаме како јавен консензус меѓу политичките сили, изјави синоќа европратеникот од ДПС Илхан Ќучук за „БНТ“.

„Договорот од 2017 година даде добра основа за започнување на вистинскиот разговор со Република Северна Македонија и последователните позиции на бугарското Народно собрание и тогашната влада. Не гледам значајна разлика од досегашниот став на Бугарија“, рече Илхан.

Тој нагласи дека гледа можност бугарската влада да биде поактивна во разговорите со Северна Македонија, а досега главната пречка е вкоренета во двете земји – лошата политичка ситуација.

Европратеникот изрази сомнеж за целисходноста на одредувањето рокови, секој искусен политичар знае дека поставувањето рокови крие и свои ризици.

„Ми се чини дека при решавањето на едно толку сложено прашање, поставувањето рокови нема да помогне да се реши, напротив – проблемите ќе се продлабочат. Избегнувањето конкретни рокови ми се чини дека е подалекувидна позиција“, рече Ќучук.

Според него, прашањето со Северна Македонија главно се сведува на две главни теми – разговорот за историјата, кој е многу важен за нашиот источен сосед, другата тема е разговорот за иднината.

„Дали ние со ставање блокада на патот на РСМ ја остваруваме нашата национална цел, а тоа е земјата да биде дел од овој цивилизациски простор, во кој се наоѓаме и во исто време да дадеме поттик за проширување во насока на Западен Балкан – според мене не. Тоа не се очекувања и не е национален интерес на Бугарија“, истакна европратеникот од МРФ.

Според него, мора да се најдат доволно перспективи двете земји да тргнат кон патот на членството на Северна Македонија во ЕУ.

Слични содржини