Ќучук: Праведно е да се бара Бугарите во С. Македонија да бидат составен дел од македонскиот устав

од Vladimir Zorba

Прашањето дали билатералните прашања треба да бидат вклучени во преговарачката рамка е дискутабилно – оваа дилема ги означи билатералните односи меѓу многу земји кои сега се дел од ЕУ.“ Ова за БНР го изјави Илхан Ќучук, европратеник, член на Комисијата за надворешни работи на ЕП и известувач за Северна Македонија.

„Ова не е единствено само за нашиот случај со Северна Македонија. Бугарија нема за што да се грижи, најмалку да се обидува да избегне искрен, отворен разговор со Северна Македонија – и за минатото и за иднината“, рече европратеникот.

„Ако сè што сакаме, заедно со водење на овој процес меѓу двете земји, наметнувањето агенда не е предавство и треба да се чита како успех за бугарската надворешна политика. Дозволете ми да го додадам зголемениот притисок и легитимниот притисок од европските институции. Проширувањето е клучен приоритет на оваа ЕК, а јасно е дека од национален аспект немаме јасна позиција на ниво на влада. Ако оваа влада треба да се критикува со аргументи, тоа е неможноста да се најде консензус за клучните прашања. Едниот од нив е Северна Македонија, другиот – нашиот однос кон Украина“, коментира Илхан Ќучук.

Тој е на мислење дека формулата за решавање на проблемот треба да биде резултат не само на напорите на внатрешната коалиција, туку и на опозицијата.

„Нелогично и тешко е да се објасни како ја лансираме тезата дека ќе ја пуштиме Албанија, а за РСМ го гледаме прашањето од историски аспект“, посочува Ќучук.

„Курсот на интеграција има за цел да раскине со историското минато. Европа долго време имаше тешко време да ги разбере сложените историски разговори затоа што треба да ја отвори Пандорината кутија на сопствената историја – не сака да го направи тоа. Но, Европа се разбира многу од човечки права и слободи. И фер е Бугарите во Северна Македонија да сакаат да бидат составен дел од македонскиот устав“, додаде европратеникот.

Слични содржини