Ќучуков: Скопје нема претензии кон македонското малцинство во Бугарија

од Nikola Popovski

„Скопје нема претензии кон македонско малцинство во Бугарија, ниту пак има точно такво нешто напишано во резолуцијата на Европскиот парламент за нашата земја“, изјавил поранешниот заменик министер за надворешни работи Љубомир Ќyчуков на зборовите на премиерот Борисов дека една од причините Бугарија да не ги започнува преговорите за Северна Македонија е спомнувањето на македонското малцинство во резолуцијата.

„Во самата резолуција на Европскиот парламент не се споменува„ македонското малцинство “, но постои барање да се спроведе одлуката на Европскиот суд и овие одлуки се наведени подолу како посебни случаи“, вели Ќучуков.

Според него, уште поважно, постои таканаречена асиметрична клаузула во билатералниот Договор за добрососедство, што е исклучително редок во меѓудржавните договори и што обврзува само една страна, без другата да ги има истите обврски.

„И тоа е токму за прашањето на малцинството во Бугарија, бидејќи се вели дека ништо во Уставот на тогашната Република Македонија не и дава за право да бара заштита на индивидуалните или колективните права на бугарските граѓани на бугарска територија“, изјавил тој.

loading...

Слични содржини