Кустурица му предложи на Путин снимање на триптих на руски класици (видео)

од Сенада Ибраимова

Претседателот на Русија, Владимир Путин разговараше со режисерот Емир Кустурица во врска со неговите планови за снимање на „руски триптих“

Своите планови за снимање на „рускиот триптих“ познатиот сценарист Емир Кустурица му ги претстави на претседателот на Русија, Владимир Путин.

„Сакам да ви кажам дека имам идеја да направам триптих, руски триптих – три филма. Првата верзија, мојата модерна верзија на Достоевски, се вика „Инженерот на лесни прошетки“. По Достоевски, Гогољ – Како Иван Иванович се скара со Иван Никифорович. Тоа е смешно и мислам дека е многу важно да го направиме сега. А третиот ќе биде Козаците од Лев Николаевич Толстој. Ако тоа се случи, ќе биде опција три плус еден, а може да се вклучи и Евгени Водолазкин Лорел. Мислам дека конечно сето тоа се случува кон крајот на мојата кариера. Сметам дека е многу добро да се комбинираат, ако ја имам и вашата поддршка“, му рекол Кустурица на рускиот претседател.

„Што се однесува на крајот на вашата кариера, ми се чини дека се’ уште е рано да се зборува за тоа. Рано е тоа за себе да го кажеш. Толку помина од Герника до денес. Ми се чини дека нема да направите ништо помалку“, возврати Путин.

Слични содржини