Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Листата на на „Форбс“ најбогати Руси има нов лидер

Листата на на „Форбс“ најбогати Руси има нов лидер

За прв пат откако „Форбс“ прави листа на најбогати Руси, на првото место е Сулејман Керимов, сопственик на компанијата за производство на злато „Полиус“.

Пробивот на списокот му овозможи да забележи рекорден скок на цената на златото на пазарот.

„Имотот на семејството на сенаторот од Дагестан, Сулејман Керимов, се проценува на 24,7 милијарди долари и се зголеми за 1,7 милијарди од почетокот на денот“, пишува „Форбс“.

Керимов го надмина Владимир Потанџин од компанијата „Норникеj“ на списокот, чие богатство се проценува на 24,6 милијарди долари.

Владимир Лисин (Новолипетски металуршки погон) е на третото место на листата на најбогати Руси со 21,9 милијарди долари.

loading...