Ви откриваме рецепт за волшебна торта со вкус на ванила направена од само шест состојки!
Овој десерт е специфичен по многу нешта, но секако она што најмногу ги воодушеви љубителите на слатки е тестото што се дели на три прекрасни слоја при печењето!
Десертот се шири вирусно на Интернет, особено на блоговите посветени на слаткарството, а луѓето масовно споделуваат различни варијации на торти.
Подолу го откриваме оригиналниот рецепт што мора да го пробате.
Состојки:
-4 јајца
-150 г кристален шеќер
-1 лажица екстракт од ванила
-125 г путер
-115 г брашно
-500 мл млеко
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 160 степени и лесно подмачкајте ја тавата за торта или садот во кој ќе ја чувате тортата.
Земете ги јајцата, одделете ги жолчките и белките и истурете ги во посебни чинии.
Додадете шеќер во садот со жолчки и мешајте една минута додека смесата не стане фино-текстура и бледо жолта боја.
Потоа истурете го екстрактот од ванила и додадете го претходно стопениот и изладен путер во смесата и промешајте додека постепено додавате просеано брашно. Истурете го млекото, малку по малку, и мешајте ја смесата цело време, која треба да стане растресита.
Изматете ги белките во друг сад за да добиете цврст снег.
Со шпатула, нежно додајте ги белките во претходно подготвената смеса со жолчките. Истурете ја добиената мешавина во тава за торта и ставете ја во рерна.
Времето за печење варира во зависност од јачината на вашата рерна, но во просек трае 40 до 60 минути. Ако тортата се тресе кога ќе го тресете садот, тоа значи дека сè уште не е готово. Проверете го на секои пет минути додека не се испече убаво.
Кога ќе се испече, извадете го од рерна, превртете го на чинија или плех и оставете го да се излади. Нема да ги видите слоевите однадвор, туку кога ќе ги исечете.
Не пресекувајте додека не се излади целосно.
Пријатно!