Македонската и бугарската влада планираат да одиграат фудбалски натпревар

од Nikola Popovski

Првиот вицепремиер и министер за политички систем, Артан Груби, министерката за култура Бисера Костадинова-Стојчевска и министерот за образование и наука Јетон Шаќири се сретнале со бугарскиот министер за млади и спорт Радостин Василев и заменик министерот за млади и спорт Владимир Харизанов. Тие учествувале на заедничкиот состанок на владите на Република Бугарија и Република Северна Македонија што се одржа во резиденцијата Бојана.

Василев и Харизанов биле дел од работната група од областа на младите, културата, науката и образованието. Од бугарска страна учествувале и министерот за образование и наука Николај Денков, министерот за култура Атанас Атанасов и министерот за туризам Христо Проданов.

Во текот на разговорите, министерот Радостин Василев предложил заеднички младински иницијативи од различни области. Тој истакнал дека би било важно двете земји да го споделат своето искуство во спортските училишта, развојот на спортот од грасрут и спортската инфраструктура. Се разговарало и за заеднички кампови на бугарски и македонски спортисти, за поддршка на олимпискиот тренинг на спортистите, како и за организација на пријателски фудбалски натпревар меѓу владите на двете земји.

Предлозите на министерот Василев биле поздравени од учесниците во работната група.

Тој посочил дека заедничката работа е исклучително важна во име на заедничките цели. Тој се согласил со ставот на премиерот Кирил Петков дека конструктивната работа ќе го замени говорот на омраза и дискриминацијата и дека двете влади ќе работат заедно за одржување на добрососедство, отворена економија, поврзана инфраструктура и заеднички иницијативи во културата, образованието и спортот.

Слични содржини