Во НАТО сериозно се загрижени, затоа што дел од турскиот народ ја бркаат Алијансата надвор од  базата

Турските војници ја  блокираа една од најголемите воздушни бази на НАТО- Инџирлик. Најисточниот фронтовски позиции  на Алијансата во Европа во текот на ноќта на недела, 31 јули, беше ставена  во обрач од седум илјади вооружени припадници на силите за безбедност. Околу периметарот на базата за распоредени тешки полициски борни колки и камиони.Според непотврдени податоци, причината била  со   гласини за нов обид за преврат во земјата. Тоа го јавија  РИА Новости, повикувајќи се на турскиот весник Hurriyet. Властите одлучија да ги спречат потенцијалните заговорници да организираат  метежи. Оваа верзија стекна сериозна популарност и меѓу локалното население. Веќе неколку дена до затворената територија се одржуваат многуилјадни демонстрации со повикот  на војниците на НАТО да бидат избркаНИ  од земјата.

Вонредна! Турските сили за безбедност ја опколија воената НАТО база Инџирлик (ВИДЕО)

Сето ова предизвикува сериозна загриженост во раководството на НАТО.   Во исто време официјалните власти, како што јави ЛОКАЛНО.МК , уверуваат дека на територијата на базата едноставно се проверува системот за безбедност. Инџирлик може да биде посетен од американскиот генерал  Џозеф Данфорд кој денеска ќе пристигне во Анкара

Анкара ја претпочита Москва пред Вашингтон

Во авиоабазата, освен турските воздухопловни сили, се распореди околу 5 000 американски војници. Таму исто така се чува и дел од нуклеарниот арсенал на САД.

Слични содржини