Франција, Германија и Италија испратија писмо до Курти: Приштина не ги исполнува условите за Советот на Европа

од Илинка Илиоска

Франција, Германија и Италија испратија писмо до привремените институции на премиерот на Приштина, Албин Курти, во кое јасно укажуваат дека Приштина не ги исполнила условите на меѓународната заедница во однос на членството на т.н. Косово во Советот на Европа, со оглед дека не е направен ниту еден конкретен чекор кон формирањето на ЗСО.

Трите земји ги повикуваат властите во Приштина да размислат за испраќање на нацрт-статутот до Уставниот суд.

„За жал, чекорите што ги предлагате не ја решаваат итната потреба од конкретни чекори кон формирање на Заедница на општини со српско мнозинство и ризикуваат дополнително да го поткопаат дијалогот што го води Европската Унија“, се наведува во писмото објавено од Албанската пошта.

Тие посочуваат дека нацрт-статутот што го презентираше специјалниот пратеник за дијалог меѓу Белград и Приштина, Мирослав Лајчак, е солиден модел за тоа како треба да изгледа ЗСО.

„Прво, нацрт-статутот презентиран од специјалниот претставник за дијалог Мирослав Лајчак не е „џентлменски предлог“. , вклучувајќи го и Уставниот суд и правната рамка Повторно не сакаме нефункционално Косово во никој случај да се споредува со Република Српска“, велат од Италија, Франција и Германија.

Доставувањето на нацртот до претставниците на Советот на Европа, како што велат, не би претставувало чекор напред „бидејќи нивното мислење нема да биде правно обврзувачко“. Посочуваат дека напредок може да се постигне само со испраќање на тој документ до Уставниот суд.

Во писмото тие се повикуваат на предлогот на Курти за креирање нов нацрт, нагласувајќи дека такво нешто не би било соодветно ниту применливо.

„Вашиот предлог да се подготви нов нацрт во консултација со актуелните градоначалници на северните општини не е ниту соодветен, ниту применлив поради моменталните околности во овие општини. Заедницата, апликацијата на Косово до Советот на Европа нема да добие доволна поддршка за земја-членка Ако се движите напред во согласност со насоките предложени од Quinta ќе ја покаже вашата посветеност на правата на малцинствата, а со тоа ќе ја зајакне позицијата на Косово и повторно ќе ја зајакне ЕУ. водеше дијалог“, се наведува во писмото.

Италија, Франција и Германија забележуваат дека искрено веруваат во лидерството на Курти и дека тој ќе донесе правилна одлука.

„Ова е единствениот начин да се обезбеди успех на вашата апликација. Вашите постапки и одлуки во овој критичен момент ќе бидат одлучувачки за аспирациите на Косово за членство во Советот на Европа. Топката е кај вас. Искрено веруваме во вашето лидерство, “ се заклучи.

Слични содржини