МНР на Украина ја повика меѓународната заедница да ја осуди Руската Федерација за депортацијата на украинските граѓани во Херсон и Запорижја

од Vladimir Zorba

Министерството за надворешни работи на Украина остро ја осудува Руската Федерација за депортација на украинските граѓани кои живеат на привремено окупираните територии на регионите Херсон и Запорижја во Украина.

Конкретно, руската окупациска администрација започна масовно принудно преместување на жителите на левиот брег на Херсонската област, првенствено областите Скадовски и Каховски, на територијата на привремено окупираниот Крим или Руската Федерација, соопштуваат од украинското МНР.

Слични депортации има и Русија во Запорижја, Луганск и Доњецк, како и на Крим. Наспроти позадината на тековните депортации, кружат и алармантни извештаи за руските војници кои ја рударат хидроцентралата Каховска, чија детонација може да предизвика голема вештачка и хуманитарна катастрофа.

Ваквите постапки на Русија грубо го кршат меѓународното право. Според член 49 од Женевската конвенција од 1949 година за заштита на цивилното население во време на војна, на окупаторската сила ѝ се забранува да врши присилно поединечно или масовно преселување или депортирање на заштитени лица.

Депортацијата на жителите на привремено окупираниот југ е придружена со грабежи од страна на руските окупатори на индустриски, инфраструктурни, културни, образовни и медицински институции, како и приватни куќи и станови.

Нанесувањето хуманитарни страдања од големи размери на невини деца, жени и постари лица од страна на руските воени сили е кршење на Конвенцијата за спречување и казнување на злосторството геноцид, како и на Римскиот статут на Меѓународниот кривичен суд.

Важно е да се потсетиме дека воените злосторства и злосторствата против човештвото немаат временско ограничување на одговорност. Сите лица во Руската Федерација кои во моментов вршат злосторства против украинскиот народ неизбежно ќе бидат казнети.

Ја повикуваме меѓународната заедница да ја осуди Руската Федерација за принудното преместување на жителите на јужна Украина, да воведе нови санкции кон Русија и да ја зголеми воената помош за Украина за ослободување на нејзините привремено окупирани територии, се наведува во соопштение од МНР на Украина.

Слични содржини