На Србија и пристигнува пријава од Хаг – бараат од Белград да испорача две лица

Механизмот во Хаг ќе ја пријави Србија до Советот за безбедност на ООН за несоработка во случајот на радикалите Вјерица Радета и Петар Јојиќ.

Вршителот на должноста судија на Механизмот за кривични судови во Хаг во случајот против двајца српски радикали, Вјерица Радета и Петар Јојиќ, побара од претседателот на Механизмот да го извести Советот за безбедност на ООН дека Србија не ги исполнила своите обврски кон тој суд, бидејќи тој не ги уапси и екстрадираше Јојиќ и Раде.

Одлуката на судијата Лиу Дакун, која беше доставена до медиумите, забележува дека Статутот на механизмот е над домашното законодавство што го нарекува Србија како пречка за екстрадиција и дека е неважно дека се потенцира подготвеноста да се гонат Радета и Јојиќ пред домашното (српско) судство.

Во повторениот процес на донесување одлуки за тоа каде ќе им се суди на Радета и Јојиќ во 2019 година и повторно во 2020 година, механизмот побара од Србија да ги уапси и да ги екстрадира на судење во Хаг за обвинување за заплашување на сведоците во постапката против водачот на радикалите Воислав Шешеj пред Хашкиот трибунал (кој го наследи Механизмот).

Судијата забележува дека помина повеќе од една година од конечната одлука со која се потврдува обврската на Србија да ги уапси и екстрадира Јојиќ и Радета од 24 февруари 2020 година и дека е неспорно дека обвинетите се во Србија и повеќе не се членови на српскиот парламент .

Судскиот процес во Хаг за Радета и Јојиќ е неопходен, според Механизмот, со цел да се заштити безбедноста на сведоците кои не се подготвени да сведочат против нив во постапката што би се водела во Србија.

Првата одлука од 2018 година одлучи да им се суди во Србија, но обвинителството поднесе жалба против тоа, поради што беше откажано.

Србија сè уште е на мислење дека не се исполнети условите за нивна екстрадиција, утврдени од Високиот суд во Белград пред неколку години – затоа што тие не биле одговорни за воени злосторства пред Механизмот, туку за обвиненија за непочитување на судот ( заплашување сведоци), што не е пропишано со домашниот Закон за соработка со Судот во Хаг.

Радета и Јојиќ се обвинети за непочитување на судот, односно за наводно заплашување, закана и нудење мито на сведоците во случајот против претседателот на нивната партија, Воислав Шешељ.

Станува збор за двајца сведоци под псевдонимите W1 и W2 кои, според обвинителството во Хаг, биле под притисок да сведочат во корист на Шешеj и за тоа зеле пари од Српската радикална партија.

Да потсетиме,претседателот Александар Вучиќ неодамна рече дека е горд на фактот што никогаш не го доставил до Хаг, присетувајќи се на потезите на претходните власти кои учествуваа во апсењето и испорачувањето на српските граѓани.

Вучиќ рече дека претрпел притисок и убедување, но дека за време на неговиот мандат никој нема да биде екстрадиран во Хашкиот трибунал и дека е горд на тој факт.

„Мојот мандат е при крај и горд сум што не дозволив и не сакав да го екстрадирам во Хаг и имаше притисок“, рече Вучиќ.

Тој потсети дека водачот на радикалите, Воислав Шешељ, беше ослободен во Србија по ослободителната пресуда, во надеж дека, како што вели, ќе го спушти бројот на гласови на СНС, која потоа ќе мора да коалицира со некој од поранешниот ДОС, но не успеа.

„Тогаш тие издадоа потерница за Шешељ, Јојиќ и Радета, но бидејќи не се гонат за воени злосторства, побаравме да им се суди тука. Нашите судии постапуваа според законот и тие никогаш не ви дозволуваа секогаш да го држите мечот на Дамоклеш “, рече Вучиќ.

loading...

Слични содржини