НАЈНОВИ ПОДАТОЦИ: За време на граничните контроли, уапсени 708 шверцери на мигранти, спречени 17.600 неовластени влегувања во Германија

од Vladimir Zorba

Германската министерка за внатрешни работи Ненси Фезер изјави дека се постигнати првични успеси во ограничувањето на нерегуларната миграција во Германија.

„Барањата за азил во моментов се за петтина помали од истиот период минатата година. За време на нашите гранични контроли од октомври, уапсивме 708 шверцери и спречивме 17.600 неовластени влегувања“, изјави германската федерална министерка за внатрешни работи во изјава за медиумската група „Функе“, пренесува dpa.

Фезер се осврна на одлуките на германската сојузна влада на коалицијата СПД, Зелените и ФДП, велејќи: „Законски обезбедивме побрза процедура за азил. Нашиот сеопфатен законски пакет за повеќе и побрзи депортации е на сила. И сега со платежна картичка наместо готовина, јасно покажавме дека им помагаме на бегалците од војна и терор, но во исто време спречуваме готовина да оди кај шверцерите.

Министерот Фезер го пофали и усвојувањето на реформата за азил во ЕУ, која со години е контроверзна. На овој начин Европа ја покажува својата способност за дејствување.

– Во понеделник ќе бидам на надворешната граница на ЕУ меѓу Бугарија и Турција за да видам колку масовно зголемената заштита на надворешните граници и процедурите за азил во согласност со човековите права сега се спроведуваат што е можно побрзо, рече Фезер.

Според податоците на Федералната канцеларија за миграција и бегалци, 329.120 лица за првпат поднеле барање за азил во Германија во 2023 година, што е за околу 50 отсто повеќе од претходната година.

Повеќето од нив дојдоа од Сирија, Турција и Авганистан.

Во првиот квартал од годинава поднесени се 65.419 првични барања за азил, што е за околу 19 отсто помалку во однос на истиот период лани.

Слични содржини