Најпрометниот аеродром во Европа го очекува „тешка зима“

од Берта Китинска

Франкфуртскиот аеродром „Фрапорт“ се подготвува за затишје во туризмот по големиот скок на бројот на патници во текот на летната сезона, а неговиот извршен директор предвидува почести осцилации на патувањата во иднина.

Со оглед на пандемијата, „Фрапорт“ очекува „тешка зима“, а следната година бизнисот би требало значително да се подобри, изјави извршниот директор Стефан Шулте, пренесе Seebiz.eu.

Во август, околу 3,2 милиони патници поминаа низ аеродромот во Франкфурт, еден од најпрометните во Европа, што е се уште за половина помалку отколку во август 2019 година.

Се очекува бројките да паднат на 40% од нивото пред пандемијата до септември и октомври, рече Скулте.

Шефот на „Фрапорт“, исто така, очекува дека бројот на патници ќе осцилира почесто во иднина, со многу посилна летна сезона и многу поголем сообраќај за време на викендите отколку порано.

Според него, бизнисот најверојатно ќе биде послаб во зима и најверојатно ќе има периоди со значително помал промет во текот на неделата, рече тој.

Компанијата планира да одговори на овој проблем со „значително поголема флексибилност“ во бизнисот, што најверојатно ќе влијае на работното време на вработените.

Главната причина се флуктуациите во разликите помеѓу деловните и туристичките патувања. Скулте проценува дека деловните патувања најверојатно ќе го надминат највисокото ниво во пандемијата во 2020 година во текот на зимата што доаѓа.

Според него, ќе има помалку туристички патувања, бидејќи многу луѓе не се сигурни како ќе се развива пандемијата и бројот на заразени лица.

Слични содржини