Намирници кои ја „гаснат“ желбата за шеќер

од Stefanija Kuzmanovska
403 прегледи

Желбата за слатки кај луѓето е вродена. Едноставните јаглехидрати, познати како шеќери, осветлуваат делови од мозокот кои ослободуваат ендорфин или хормони за добро чувство. Проблемот е во тоа што јадеме премногу додаден шеќер.

Според националните податоци за потрошувачката на храна, просечна возрасна личност во моментов јаде околу 17 лажички (270 калории или 68 грама) додаден шеќер секој ден.

Американското здружение за срце препорачува жените да го ограничат внесот на шеќер до шест лажички (100 калории или 25 грама) и девет лажички (150 калории или 36 грама) дневно за мажи.

Истражувањата покажуваат дека вишокот шеќер може да го зголеми ризикот од дебелина, дијабетес тип 2, кардиоваскуларни болести, системски воспаленија и многу други состојби.

Студијата објавена во Nutrition Research and Practice открива дека индивидуите кои консумираат поголеми количини шеќер исто така имаат поголем ризик од негативни здравствени исходи и смрт во споредба со оние кои имале најмалку додаден шеќер во својата исхрана.

Студијата исто така покажа дека природно слатката храна како овошјето не го зголемува ризикот по здравјето.

Суво овошје
Сувото овошје е одлична опција за десерт наместо да земете кесичка гуми за џвакање или други бонбони без есенцијални хранливи материи. Сувото овошје ги обезбедува сите корисни витамини, минерали, влакна и фитонутриенти на свежото, но во поинтензивно слатко пакување.

Држете ги порциите од суво овошје под контрола бидејќи калориите може брзо да се соберат. На пример, пет до шест суви кајсии имаат околу 110 калории, додека три свежи кајсии имаат околу 60 калории.

Темно чоколадо
Темното чоколадо е прекрасен начин да се борите против желбата за нешто слатко и чоколадо во исто време.

Има повисоки нивоа на какао, кое содржи корисни антиоксиданси кои помагаат во намалување на крвниот притисок, го подобруваат нивото на холестерол и го намалуваат севкупниот ризик од срцеви заболувања.

Побарајте темно чоколадо кое содржи најмалку 70 отсто какао и уживајте во умерени количини за да ги контролирате калориите.

Свежо овошје
Овошјето е природно слатко и може да ја смири вашата желба за шеќер. Природниот шеќер во бобинки, јаболка, цитруси, грозје и други овошја ќе го задоволи вашиот „сладок заб“.

Влакната во овошјето ќе го одложат варењето и апсорпцијата на јаглехидратите, така што тие го зголемуваат вашето задоволство за да ја победите желбата.

Слични содржини