Некои намирници не можат да се јадат сирови, додека има и такви кои губат витамини и минерали преку термичка обработка.
Дали знаете кои намирници се исклучително здрави кога се јадат сирови? Еве го списокот.
Краставици
Свежите краставици е подобро да се јадат сирови. Тие можат да бидат дел од салата, нискокалорична закуска или може да се користат како додаток на хумусот.
Спанаќ
Спанаќот е богат со витамини Ц и Е, влакна, ензими и амино киселини. Најдобро е да се консумира сиров, како дел од салата, бидејќи при готвењето го губи вкусот и аминокиселините.
Цвекло
Цвеклото е хранливо и богато со фолати, кои се важни за развојот на мозокот.
Морков
Во споредба со варениот морков, сировиот морков е многу похранлив.
Домат
Јадењето сирови домати може да одложи многу болести, од дијабетес до камења во бубрезите.
Кромид
Ако сакате кромид, имаме одлични вести. Суровиот кромид содржи хемикалии кои можат да го спречат ракот на белите дробови и простатата.
Брокула
Брокулата е еден од најздравите зеленчуци, особено ако се јаде сирова. Меѓутоа, ако тоа не ви звучи привлечно, ставете ја во топла вода минута или две, кратко варете и исцедете ја.
Лук
Ако го јадете сиров, лукот ве храни со важни својства за борба против ракот.