Народен рецепт со жито, кое заштитува од висок крвен притисок!

од Марта Пешевска
206 прегледи

Житото е едно од најстарите култури што ги користат луѓето за да се хранат. Во зрната има околу 10-14 проценти протеини, 54-80 проценти од јаглехидратите се во форма на скроб и едноставни шеќери, кои не повеќе од 0,15 проценти. Во зрната се концентрирани различни елементи на макро и микроелементи, каде ја синтетизираат групата Б, каротеноидите и никотинамидите.

Процентуалниот состав на макро и микроелементи во траги зависи од различни фактори – тип на почва и климатски услови.

Бидејќи пченицата е една од најстарите култури на земјата, таа е целосно компатибилна со потребите на човечкото тело и е природен третман за многу болести.

Таа има способност да го задржи крвниот притисок во прифатливи здравствени параметри. Како и за секој природен лек, сепак, не треба да се заборави дека постигнувањето на ефектот бара подолго примена на одредената фитотерапија. Прогресијата на хипертензијата може да се запре во рана фаза со помош на пченица.

Третман со пченица

За таа цел измијте 2-3 чаши од житни зрна, исушете ги и исплакнете ги, а потоа сомелете ги во дрвен сад. Од сомелената пченица земајте 3-4 лажички дневно.

Третманот трае 2-3 месеци, за кое време крвниот притисок постепено почнува да се намалува и да се стабилизира.

Манифестациите на стенокардијаа се еден од симптоматските знаци на зародиш на коронарна инсуфициенција. Како превентивна мерка, народната медицина препорачува потрошувачка на пченична каша. За да подготвите, ви треба 3-4 лажици ситно смелена пченица. Ставете ја во топла тава. Тресете ја често за да не изгори. Кога ќе видите дека е малку заруменета, додадете 6 лажици топла вода и продолжете да се мешате се додека не врие. Кашата треба да се јаде во период од дваесет и четири часа со еднакви интервали. На пример, првата доза може да биде во 8.00 часот и следната по четири часа. Терапевтскиот ефект почнува да се чувствува минимално по двонеделна потрошувачка на пченицата. Целиот третман е два месеци