Кога станува збор за ризикот од рак на белите дробови, првото нешто што ви паѓа на ум е пушењето или загадениот воздух, но научниците открија интригантна врска помеѓу оваа болест и квалитетот на вашата исхрана.
Истражувачите од Универзитетот во Флорида и Универзитетот во Кентаки открија дека молекулата гликоген, која ја складира едноставната шеќерна гликоза, потенцијално може да дејствува како двигател на рак на белите дробови.
Гликогенот е пронајден на повисоки нивоа во примероците на ткивото на човечкиот белодробен аденокарцином, типот одговорен за 40 проценти од ракот на белите дробови ширум светот. Во тестовите извршени на глувци, тимот откри дека повеќе гликоген му помага на ракот на белите дробови да расте побрзо, додека одземањето на молекулите го ограничило растот на туморот, пишува Science Alert.
Истражувачите веќе некое време го разгледуваат гликогенот и неговата поврзаност со различни видови на рак. Се чини дека овој извор на енергија може да дејствува како „лек“ за клетките на ракот, давајќи им гориво да растат доволно брзо за да го совладаат нашиот природен имунолошки систем.
Знаеме дека гликогенот доаѓа од јаглехидратите што ги јадеме и е важна резерва за гориво во нашите мускули што нашите тела ја користат кога тренираме. Во суштина, тој складира гликоза што не е потребна веднаш. Ова е исто така нешто што се случува како резултат на диета богата со масти и јаглени хидрати.
Ќе бидат потребни дополнителни истражувања за да се потврди врската помеѓу исхраната и ракот на белите дробови кај луѓето, но се чини дека тука постои некаква врска.
„Долгорочно, нашиот пристап кон превенција на ракот треба да го отслика успехот на кампањата против пушењето – ставајќи поголем акцент на јавната свест и стратегиите кои промовираат поздрав избор на исхрана како основна компонента за превенција од болести“, вели Рамон Сан, молекуларен биолог од Универзитетот во Флорида.
Треба да се забележи дека повисоките нивоа на гликоген биле забележани само кај примероците од ткивото на човечкиот белодробен аденокарцином, а не и кај другите видови на рак на белите дробови.
„Ракот на белите дробови традиционално не се смета за болест поврзана со исхраната“, вели Сан.