Актуелно
Почетна / Архива на ознаки:

Архива на ознаки:

Се тестира заштитна маска која детектира коронавирус

Во екот на епидемијата на коронавирус, повеќе тимови лекари и научници се здружија за да најдат вакцина и соодветен третман, но и да тестираат нов производ кој би можел да спречи натамошно интензивно ширење на заразата. Се работи за заштитни маски кои би можеле да детектираат инфекција во рок од …

Повеќе

Што точно се случува кога некој е заразен со коронавирус?

Луѓето кај кои е дијагностициран коронавирусот, потребно е итно да се лекуваат, најдобро во болнички услови, но се поставува прашањето колку болниците низ светот се подготвени да се носат со оваа епидемија. Оние кои се заразени, а кои чувствуваат благи симптоми, имаат речиси 100% шанса за целосно излекување. Всушност, коронавирусот …

Повеќе

Овие 10 намирници се препорачливи за луѓето кои пушат цигари

Пушењето цигари е штетно и предизвикува неповратно оштетување на белите дробови, а со тоа и го зголемува ризикот од заболување од рак на белите дробови. Ако не можете да ги прекинете целосно, обидете се да го намалите бројот на испушени цигари, но и воведете поздрави животни навики, за да можете …

Повеќе

Храна за пушачи: Намирници кои ги чистат белите дробови од токсини

Сите знаеме дека пушењето е штетно и дека може долгорочно да ги уништи белите дробови, што го зголемува ризикот од рак на белите дробови. Доколку не можете да ги оставите цигарите или барем да го намалете пушењето, секако би требало да водите повеќе сметка за начинот на исхрана. Усвојувањето на …

Повеќе

Aерозагадувањето и пушењето најчести причини за хронична опструктивна белодробна болест

Се проценува дека пет отсто од населението во државава односно 147.000 луѓе би заболеле од хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ). Најчести причини за заболувањето се пушењето, аерозагадувањето и работа во несодветни работни услови. Аерозагадувањето ја влошува состојбата кај пациентите со ХОББ, астма, а со пушењето има влијание и во однос …

Повеќе