Истражувања: Лек кој веќе се продава го намалува ризикот од смрт кај луѓето со рак на белите дробови

од Stefanija Kuzmanovska

Се покажа дека лекот „осимертиниб“ го преполовува ризикот од смрт од најчестиот тип на рак на белите дробови доколку се зема секој ден по операцијата за отстранување на тумор, според резултатите од клиничкото испитување презентирани во неделата.

Резултатите беа објавени во Чикаго на најголемата годишна конференција на специјалисти за рак, чиј домаќин е Американското здружение за клиничка онкологија (ASCO).

Развиен од AstraZeneca

Ракот на белите дробови е водечка причина за смрт, со приближно 1,8 милиони смртни случаи ширум светот секоја година. Лекот развиен од фармацевтската група AstraZeneca се нарекува osimertinib и се продава под името Tagrisso.

Тој е насочен кон рак на белите дробови кај пациенти со таканаречен неситноклеточен карцином, најчест тип кој покажува одреден тип на мутација.

Тие мутации, во таканаречениот рецептор на епидермален фактор на раст, или EGFR, влијаат на 10 до 25 проценти од пациентите со рак на белите дробови во САД и Европа и 30 до 40 проценти во Азија.

Во студијата 680 учесници

Клиничкото испитување опфати 680 учесници во раната фаза на болеста (фази од 1б до 3а), во повеќе од 20 земји. Прво морале да бидат оперирани за да се отстрани туморот, потоа половина од пациентите земале дневен лек, а другите плацебо.

Резултатот покажа дека земањето апчиња резултирало со 51 процент намалување на ризикот од смрт кај лекуваните пациенти, во споредба со плацебо.

По пет години, 88 отсто од пациентите кои ја земале терапијата биле сè уште живи, во споредба со 78 отсто од пациентите кои земале плацебо.

„Го спречува ширењето на ракот на мозокот, црниот дроб, коските“

Овие податоци се „импресивни“, рече Рој Хербст од Универзитетот Јеил, кој ги презентираше во Чикаго. Лекот помага „да се спречи ширењето на ракот на мозокот, црниот дроб, коските“, додаде тој на прес-конференцијата. Околу една третина од неситноклеточните карциноми може да се оперираат кога ќе се открие, рече тој.

„Мислам дека е тешко да се пренесе колку е важно ова откритие“, рече Натан Пенел од Фондацијата Кливленд Клиника на прес-конференција.

„Почнавме да влегуваме во ерата на персонализирана терапија за пациенти во рана фаза“, рече Пенел, која не беше вклучена во испитувањата, и истакна дека „треба цврсто да ја затвориме вратата за неперсонализиран третман за сите луѓе со не -ситноклеточен карцином на белите дробови“.

Веќе одобрен во десетици земји

„Осимертиниб“ веќе е одобрен во десетици земји за различни индикации, а околу 700.000 луѓе веќе го добиле, се вели во соопштението за печатот на AstraZeneca.

Хербст ја истакна потребата од скрининг на пациентите за да се открие дали имаат мутација на EGFR. Во спротивно, рече тој, „не можеме да го користиме овој нов третман“.

„Осимертиниб“, кој го таргетира рецепторот, предизвикува несакани ефекти кои вклучуваат тежок замор, осип на кожата или дијареа.

Слични содржини