Научниците предупредуваат на долготраен Ковид-19: Заболените страдаат од неколку симптоми со месеци

од Nikola Popovski

Заразените од Ковид-19 имаат симптоми како што се задушување, хроничен замор и конфузија неколку месеци откако биле заразени со новиот вирус, покажа истражувањето на лондонскиот Кингс колеџ.

Околу десет проценти од пациентите се борат со симптоми дури и еден месец откако се заразиле, додека два проценти имаат симптоми дури и по три месеци.

Научниците од Институтот за глобални промени „Тони Блер“ ја повикаа британската влада да предупреди на овој проблем со јавна кампања.

Авторите на документот, под наслов „Долгорочни докази: Анализа на научни резултати и проценка на ризик“, се убедени дека информативните кампањи „ќе придонесат за усвојување на антивирусни мерки, како што е употреба на маски“.

Професорот Тим ​​Спектор изјавил дека во првите месеци од пандемијата, малку внимание се посветувало на заразената популација која не била доволно болна за да биде примена во болница, а тоа претставува 99 проценти од случаите.

Сепак, се покажа дека Ковид-19 не е само тежок грип, туку дека кај многу луѓе се манифестира како автоимуно заболување и напаѓа неколку системи во телото, пренесува Блиц. Научниците сфатија дека „голем број луѓе не се чувствуваат подобро по две недели, како што се очекувало“.

„Ги следевме и откривме дека значителен број имаат проблеми неколку месеци по инфекцијата“, рекол Спектор.

„Ова е другата страна на Ковид-19: пациенти кои долго време биле болни и кои би можеле да станат поголем проблем за јавната заштита отколку проблем на голем број жртви, при што претежно чувствителна е постарата популација“, наведуваат авторите.

Во извештајот се наведува дека коронавирусот е најзастапена во групата работоспособно население и дека просечната возраст на пациентите е 45 години, со повеќе болни жени, пренесува „Метро“.

„Како што вели професорот Спектор, долгорочниот ковид е веројатно поголем проблем од големиот број жртви, но најважно е да се земе предвид ризикот, имајќи ги предвид економските и другите здравствени последици поврзани со мерките за ограничување на коските“, се заклучува во документот.

Даниел Слит, коавтор на студијата, вели дека „долготрајниот Ковид-19 претставува значителен ризик, но дека проценката на ризикот мора да се направи со можни пошироки последици од ограничувањето, и од економски и од здравствен план, кога владите ќе одлучат за следните чекори за борбата против вирусот. за да се избегне „заклучувањето луѓе во куќи“.

Слични содржини