Не е пријатно: Како ОТСУСТВОТО на сексуални односи влијае врз женското тело

од Stefanija Kuzmanovska

Секое тело различно реагира на промените, а голема улога играат и годините во кои се наоѓа жената. Ако постарите жени немаат редовни интимни односи, sидовите на вагината се опуштаат и следниот однос може да биде многу болна, вели експертот.

1. Губење на либидото
Ако ја држите целата желба за водење љубов во себе и не правите ништо во врска со тоа, со текот на времето таа ќе исчезне. Ако сте во врска, тоа може да прерасне во поголем проблем што може да се реши само со разговор. Нема лек за намалување на либидото или одредени витамини кои можат да го решат тоа, туку само разговор и добра волја.

2. Намалување на вагиналната лубрикација
Овој феномен се однесува на постари жени кои со текот на годините губат лубрикација поради недостаток на естроген и нивните вагинални sидови се намалуваат.

Сексуален терапевт објасни дека жените на возраст од 20-30 години ги немаат овие проблеми и дека овие појави доаѓаат со возраста.

3. Опуштање на вагиналните sидови
Ова исто така важи за постарите жени и оние кои влегуваат во менопауза. Ако немаат редовни интимни односи, секој следен обид може да биде многу болен.

4. Поболна менструација
Односите за време на менструалниот циклус ја намалуваат болката кај жените, а кога ќе се прекинат, менструацијата се влошува и болката се интензивира.

Терапевтот објаснува дека кога жената доживува оргазам, таа всушност доживува контракции на матката, што доведува до поголемо и побрзо исфрлање на крвта. Има зголемување на ендорфинот кој помага при грчеви во менструацијата.

Слични содржини