Не пијте топол чај ако сте пушач

од Vladimir Zorba

Пиењето топол чај е поврзано со зголемен ризик од рак кај пушачите, според една кинеска студија. Самиот тутун е главен фактор на ризик за развој на малигноми, но ризикот дополнително се влошува со одредени фактори, дури и навидум безопасни.

Резултатите од студијата покажуваат дека луѓето кои редовно пушат околу една кутија цигари дневно се соочуваат со многу поголем ризик од рак на езофагија ако секојдневно консумираат топол чај.

Ракот на езофагусот или ракот на езофагумот е меѓу најчесто дијагностицираните канцери кај страсните пушачи. Ова е целосно објаснувачки феномен со оглед на тоа што органите околу грлото првпат доаѓаат во допир со токсините од чадот од цигарите. Научниците сметаат дека, во комбинација со ефектот на топол чај, ова токсично дејство се множи. Истовремено, ризикот од рак на езофагија се зголемува.

Според кинеските научници, ризикот од рак на езофагија кај пушачи кои секојдневно го консумираат својот топол чај е околу 5 пати повисок.

Студијата беше спроведена во Кина со специфична цел за откривање на ефектот на чајот врз пушачите. Заедно со Јапонија, Кина е земја со најистакната традиција за чајни церемонии. Претходните студии покажаа многу корисни ефекти на чајот во различни здравствени проблеми, но горенаведената студија е меѓу првите кои ги покажуваат негативните ефекти на чајот во одредени ситуации.

Слични содржини