Неделава почнува вакцинацијата против сезонски грип

од Nikola Popovski

Неделава почнува вакцинацијата против сезонски грип. Министерството за здравство набави 60 илјади дози четиритипни вакцини, наменети за бесплатна вакцинација. Граѓаните од ризичните групи кои се пријавиле за вакцинација преку интернет-страницата вакцинација.мк, во следните денови преку СМС порака ќе добијат известување за точниот датум, час и место за вакцинирање.

Со бесплатната вакцинација ќе бидат опфатени лицата над 65 години, со хронични заболувања, здравствени работници, бремените жени, децата на возраст од 6 месеци до 5 години, лицата сместени во установи за социјална заштита на стари лица и вработените во тие установи.

-Вакцинацијата е најефикасна мерка за превенција од сезонски грип, која спречува појава на потешки форми, компликации и смртен исход, особено кај ризичните групи, велат од Министерството за здравство.

Слични содржини