„Нема работна сила“: Сопственик на ресторан во Германија на келнерите им нуди плата од 11.000 евра

од Vladimir Zorba

Келнер кој ќе се вработи во Содерсторф (Долна Саксонија) во Германија може да заработи дури 11.000 евра месечно. Имено, ваква плата нуди ресторан од наведеното место. Како што пишуваат германските медиуми, ресторанот очајнички се обидува да го пронајде кадарот што му недостасува.

Ретко која друга индустрија претрпела толку многу од пандемијата на коронавирус како рестораните и хотелите. Бизнисот сега расте, гостите се враќаат, но на гастрономијата и недостигаат десетици илјади вработени. Ресторанската индустрија сега страда од недостиг на работна сила.

„11.000,00 евра. Од сега натаму!“. Филип и Кристина фон Стум се рекламираат во Содерсторф, Долна Саксонија, со овој натпис. Тие се сопственици на стара дрвена фарма со ресторан каде се одржуваат семинари и разни настани. Теоретски, Филип фон Стум за германските медиуми изјави дека може да организира 50 свадби овде секоја година. Има доволно барања и интерес, но нема доволно работна сила.

Поради ова, тој може да се согласи да одржува меѓу 10 и 15 свадби годишно.

Недостига кадар – во кујна, сервис, администрација и сметководство

Примерот на ресторан од Долна Саксонија не е единствениот. Германската агенција за вработување објави 33.160 слободни работни места во угостителството во јуни.

Во Германија има недостиг од повеќе од 66.000 готвачи, помошници во кујна, келнери и друг сервисен персонал. Поради недостиг на персонал, рестораните воведуваат повеќе слободни денови за работниците и им го скратуваат менито и/или работното време.

Гастрономијата повторно е во подем

Не недостасува побарувачка. Институтот Ifo неодамна дури и дошол до заклучок дека угостителството во Германија е во пораст. Барем во големите градови, како Минхен, Берлин, Хамбург, Штутгарт и Дрезден – продажбата сега е значително подобра од 2019 година.

Тоа вреди дури и ако ја исклучите инфлацијата што преовладува од тогаш. „Компаниите можеа да пренесат дел од нивните зголемени трошоци за персонал, храна и енергија, без гостите да се оддалечат“, пишуваат економистите.

Во Берлин, на пример, продажбата е за околу 60 проценти повисока отколку пред пандемијата. Во другите градови растот се движи меѓу 25 и 35 проценти. Но, заработката исто така се зголеми во просек низ целата земја, иако добивките во руралните области беа помали, пишува списанието Fenix, цитирано до Н1.

Работниците во угостителството не се задржуваат

Сепак, иако индустријата оди добро, премал број вработени сакаат да работат таму. Напротив, многумина заминуваат и не се гледаат себеси во туристичката индустрија на долг рок.

„Во хотелот на колега, целиот персонал во кујната дал отказ за една недела“, вели Себастијан Риснер од синдикатот во Берлин.

Случајот се случи летото 2022 година, но е пример за многу компании, пишуваат германските медиуми.

Слични содржини