Неверојатен дигитален скен на потонатиот Титаник го покажува бродот како што досега не бил виден

од desk4

Создадена е првата дигитална реплика на Титаник со целосна големина – а експертите велат дека може да се користи за отклучување на тајните на најпознатиот бродолом во светот.

Научниците го создадоа она што го нарекоа „дигитален близнак“ на патничкиот брод, кој потона во Атлантикот во 1912 година откако удри во санта мраз додека беше на своето прво патување од Саутемптон до Њујорк.

Околу 1.500 луѓе загинаа во потонувањето – што останува една од најголемите бродски катастрофи во светската историја.

Дигиталниот близнак на потонатиот брод е создаден со користење на мапирање на вистинскиот Титаник, кој лежи на 3.800 метри во Атлантикот.

Тој е толку детален што дури и серискиот број на сечилото на еден од пропелерите на бродот може да се забележи на 3Д сликите.

Експертите веруваат дека дигиталната реплика би можела да ја искористат научниците за да откријат нови детали за тоа како потонал патничкиот брод.

Слични содржини