Неврохирург: Ако сакате подобро здравје на мозокот, јадете ги овие четири намирници почесто

од Vladimir Zorba
217 прегледи

Храната која ја јадеме не влијае само на телесната тежина – исхраната игра клучна улога во речиси секој аспект од нашето здравје, вклучувајќи го и здравјето на мозокот. На мозокот му требаат одредени хранливи материи за да функционира најдобро, а некои намирници, таканаречените „суперхрани“, се особено корисни за подобрување на концентрацијата, меморијата и намалување на ризикот од невродегенеративни болести. Според неврохирургот д-р Брајан Хофлингер, вклучувањето на овие намирници во вашата секојдневна исхрана може значително да има корист за здравјето на мозокот.

1. Лиснат зелен зеленчук

Зеленчукот е суштински дел од здравата исхрана, а лиснатите зеленчуци – како спанаќот, кељот и брокулата – се особено добри за мозокот. „Тие се одлични извори на витамин К и фолати“, вели д-р Хофлингер во видеото на TikTok. Овие хранливи материи се поврзани со забавен когнитивен пад и подобра функција на мозокот. Редовното консумирање зелен зеленчук може да помогне да се зачува меморијата и фокусот, а исто така може да го намали ризикот од деменција“.

2. Риба

Масните риби како туна и лосос се исклучително корисни за мозокот. „Содржи здрави масни киселини и е добар извор на здрави масти, што е одлично за мозокот“, објаснува неврохирургот. Омега-3 масните киселини од рибата се од суштинско значење за меморијата и учењето, а благотворно делуваат и на здравјето на косата, кожата и ноктите.

3. Бобинки

Малините, боровинките, јагодите и капините се преполни со антиоксиданси кои помагаат во борбата против воспалението и оксидативниот стрес. „Тие се одлично овошје за мозокот бидејќи помагаат во помнењето“, истакнува др. Хофлингер. Бобинките, исто така, можат да го забават стареењето на мозокот и да го намалат ризикот од болести како Алцхајмерова болест.

4. Темно чоколадо

Добра вест за сите кои имаат слатко – темното чоколадо не само што е вкусно, туку и добро за мозокот. „Ако сакате малку бонус за здравјето на мозокот, би ви препорачал темно чоколадо“, вели д-р Хофлингер. Богато е со флавоноиди, кофеин и антиоксиданси кои го помагаат помнењето, циркулацијата во мозокот, па дури и го подобруваат расположението.

Слични содржини