
1. Бришење на модринки – ви требаат грст листови на магдонос, кои ќе ги измиете и ставате во блендер. Кашичката морате да ја ставите врз сините модринки и се преврзува со завој.
Превезот стои 10-тина минутки и се вади. Компресија се прави на еднаков интервал од време, на ден барем 5 пати.
2. исчашување – сечете ситно свеж магдонос – 30 грама. Промешајте го магданосот во мала чаша само со белка од свежо јајце. Од смесата ставете на парче газа и се наметнува на исчашеното место, а газата прицврстете ја со завој. Добро е да стоите со компресија барем 3 часа. Тоа ја ублажува болката и го намалува отокот.
3. За нормализирање на шеќерот во крвта – сецкан магдонос – 2 килограми, кој меша со сол – 5 грама. На крајот ставете пресно млеко – 3 литри. Промешајте ја смесата со миксер. Додека добиете ретка каша со зелена боја. Целата каша треба да се изконсумира во текот на денот. Неделно конзумирате 3 такви каши. Методот се применува најмалку месец.
4. тромбофлебитис – тука се користи брашно од семето на магдоносот. Семето се меле во блендер за да се добие брашно. Треба 500 грама брашно, кое се меша со истото количество мед. Секое утро (на гладно) се јаде по кафена лажичка. По 10-тиот ден почнувате да консумирате по лажица. Јадете по супена лажица додека смесата заврши.
5. Срцеви заболувања – исече магдонос на ситно – 35 страка (рачки и листови). Истурете врз нив литар црвено вино и приберете го на ладно да стои 10 дена. Секое утро, и навечер земајте по лажица (на гладно).
6. пеги – Стегајќи свеж сок од магдоносот врз пегите со него се мачкаат пегите два пати на ден.